Az utóbbi évtizedekben a brazilokon kívül a többi dél-amerikai nemzet nem jeleskedett a Forma-1-ben. Egyedüli nem brazilként Juan-Pablo Montoya volt az, aki mutatta, hogy Brazílián kívül is vannak tehetséges autóversenyzők a kontinens déli felén. JPM-ben viszont túl sok volt a latin temperamentum, amiért bár a szurkolók imádták, de nem lehetett igazán sikeres az egyre professzionálisabb F1-ben. 2011-ben új szelek fújtak már Dél-Amerikában és hazájuk tőkeerős szponzorainak köszönhetően két tehetséges versenyző is feltűnt az F1-es mezőnyben. Ezek a srácok azonban messze nem fizetős pilóták, akik csak támogatóik miatt körözhetnek a mezőnyben. Sajnos a sok rossz – elsősorban minardis - példa (Baumgartner Zsolt, Nicolas Kiesa, Patrick Friesacher, Roberto Dornboos) lejáratta a szponzoraik által a Forma-1-be került pilóták intézményét. Pedig ne felejtsük el, hogy Michael Schumacher is a Mercedes 150 ezer fontjának köszönhette, hogy elindulhatott az 1991-es Belga Nagydíjon. 

Dél-Amerikában az utóbbi években kialakult egy olyan milliárdos réteg, akik nemcsak simán szponzorálnak egy-egy sportágat, hanem tudatosan saját nemzetük tehetségeit próbálják helyzetbe hozni. Az egyik ilyen tehetség Sergio Perez, aki a világ leggazdagabb emberének, a Telmex telekommunikációs társaság vezérének, Carlos Slimnek a támogatását élvezi. „Checo”, bár 2011-ben sokat eset-kelt, idén a Maláj Nagydíjon megmutatta, hogy nem kutyaütő és az esőtől felszáradó aszfalton gyorsabb volt mindenkinél. A későbbi győztes Alonsót is nagyon megkergette, és ha talán kicsit több szerencséje van, akár megnyerhette volna a futamot. Igaz ugyan, hogy a Forma-1-ben kerülésében nagy szerepet játszottak a Telmex dollármilliói, de Perez korábban a brit F3-as pontvadászatban és a GP2-es szériában is bizonyította, hogy jó versenyző. Az is igaz, hogy manapság a legtöbb csapatnak annyira égetően szüksége van a pénzre, hogy előnyt élveznek azok a versenyzők, akik nemcsak tehetségesek, de van mögöttük egy rakás pénz. 

Hasonló utat járt be Pastor Maldonado is. A venezuelai tehetséget az állami olajvállalat, a PDVSA támogatja, amelyre Hugo Chavez elnök is áldását adatta a parlamenttel. A Magyarországtól tízszer nagyobb dél-amerikai ország, bár elmaradottnak számít, komoly olajkészletekkel rendelkezik. Maldonado, aki nem mellékesen megnyerte a GP2-es bajnokságot, tőkeerős szponzorainak köszönhette, hogy a tehetséges Nico Hülkenberg helyére ülhetett a Williamsnél. Hülkenberg menedzsere Willi Weber Németországban képtelen volt annyi szponzorpénzt felhajtani, hogy kifogja a szelet Maldonado elől. A venezuelai olajvállalat egyszerűen rálicitált Schumi egykori menedzserére – a jól értesültek 40 millió dollárról susmorognak – és így a 26 éves dél-amerikai ülhetett bele a Williams-Cosworth-ba. Sokan fanyalogtak és már előre látták, hogy Pastor a sereghajtók táborát fogja erősíteni. Úgy látszott igazuk is lett. Első szezonjában csupán egyetlen pontocskát volt képes szerezni, de attól a vele járó szponzormilliók miatt mégsem kellett tartania, hogy megköszönik munkáját. Arra még a legoptimistábbak sem számítottak, ami idén történt. A Williams fényévekkel jobb autót épített, mint egy évvel korábban és Maldonado megtáltosodott. Már Melbourne-ben látszott, hogy a venezuelai nagyon elemében van. Az ötödik helyért harcolt Alonsóval, amikor csinált egy buta hibát és a falnak dörgölte a kék-fehér autót. A spanyol futamon még ennél is nagyobbat alakított. Az időmérőt a második legjobb idővel zárta, majd miután Lewis Hamiltontól elvették a pole-t, ő indulhatott az élről. Bár a futam elején Alonso megelőzte, de a venezuelai srác az első kerékcsere után visszaszerezte az első helyet és élete 24. F1-es nagydíját győzelemmel fejezte be. „Maldonado nagyszerűen verte vissza Alonso támadásait, ami nagy szó, mert a spanyol a világ egyik legjobb versenyzője. Először én is azt gondoltam, hogy esélye sincs a venezuelainak. Ilyen teljesítményt évek óta nem láttam a Forma-1-ben.” –mondta a verseny után Niki Lauda a német RTL szakértője.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://f1grandprix.blog.hu/api/trackback/id/tr934525399
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása